پادکست چیست و چه چیزهایی پادکست نیست!؟ | این مدیا جدید را بهتر بشناسید

پادکست چیست

پادکست چیست ؟

چند وقتی هست که با بیماری کرونا درگیر هستیم و اکثراً در خانه نشین شدیم. به واسطه این خونه نشینی و دیدن برنامه دوره همی و دنبال کردن پیج اینستاگرام رامبد جوان احتمالاً برای شما هم سوال شده که پادکست چیست ؟

پادکست چیست ؟ یکی از سوالاتیه که شاید براتون مطرح شده باشه. موضوعاتی که قراره در این مقاله بهش بپردازم رو پایین به صورت لیست آوردم تا شما بتونید با یه کلیک ساده، اون موضوعی که دوست دارید رو بخونید. پس اگر دوست دارید بدونید پادکست چیست و چیا نیست در ادامه مقاله همراه ما باشید.

ریشه Podcast چیست ؟

قبل از تعریف پادکست، لازمه با ریشه کلمه Podcast آشنا بشیم. Podcast از دو بخش Pod و Cast تشکیل شده. قسمت Pod مخفف شده ی کلمه ی iPod است که اسم پخش کننده آهنگ شرکت Apple هست و قسمت Cast مخفف کلمه Broadcasting است که معنی انتشار رو میده.

طبق معمول فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، کلمه ی پادپخش رو به عنوان جایگزین Podcast انتخاب کردن که خیلی از اون استفاده نمیشه!(نمی‌دونم چرا یاد دراز آویز زینتی افتادم!!)از بحثمون دور نشیم قراره در مورد این سوال صحبت کنیم. پادکست چیست ؟

پادکست چیه؟

پادکست (Podcast) به مجموعه فایل های صوتی که بر روی بستری از اینترنت قرار دارند و شما می تونید به کمک اپلیکیشن هایی پادکپچر به اون ها گوش بدید و اون ها رو Subscribe کنید، گفته می شه. طبق این تعریف پادکست نمیتونه یک فایل صوتی باشه و حتما باید بتونید اون رو در اپلیکیشن های پادکپچر پیدا کنید و Subscribe (همون follow کردن خودمون) کنید.

اگه بخوایید اون رو برای مامان بزرگ یا بابا بزرگاتون توضیح بدید این تعریف به نظر براشون غیرقابل فهم میاد. من هر وقت می خوام جوابِ سوال پادکست چیست رو برای کسی که خیلی از تکنولوژی نمی دونه توضیح بدم اینطوری میگم: “پادکست همون رادیوعه، فقط فرقش اینه که تو می تونی هروقت و هرجا دلت خواست بهش گوش بدی، با هر سرعتی دوست داشتی پخشش کنی و حتی موضوعی که دوست داری گوش بدی رو هم خودت مشخص می کنی.”

درسته که من توی تعریفی که کردم پادکست رو شبیه یک برنامه رادیویی تعریف کردم اما لازمه بدونید که Podcast و یک برنامه رادیویی تفاوت های اساسی تری هم دارند که در ادامه بهتون توضیح خواهم داد.

 

تفاوت رادیو با پادکست چیست ؟

اولین تفاوتی که در بخش قبل هم بهش اشاره کردم، بر خلاف رادیو که شما باید سر ساعتی مشخص به برنامه دلخواهتون گوش بدید در پادکست، انتخاب موضوع، سرعت پخش، مکان و زمان پخش بر عهده شماست. حتی شما می تونید هرچقدر خواستید به یک پادکست گوش بدید.

دومین تفاوت اساسی، نحوه دسترسی ما به پادکست و یک برنامه رادیویی هست. برای گوش دادن به یک برنامه رادیویی باید به یک گیرنده امواج رادیویی (معمولاً رادیو) دسترسی داشته باشیم در حالی که برای دسترسی به پادکست کافیه اپلیکیشن های پادگیر رو بر روی گوشی های هوشمند خودمون نصب کنیم.

سومین و به نظر من مهم ترین تفاوت، تفاوت در زبان و محتوای این دو هست. بذارید اینجوری بهتون بگم که رادیو باید در یک چهارچوب و ساختار مشخصی ساخته بشه و حتماً سازنده های رادیو باید پروتکل های مربوطه رو که توسط دولت مشخص میشه، رعایت کنند اما در پادکست دست سازنده ها باز تره و می تونن زمان، نحوه بیان، لحن و موضوع رو خودشون مشخص کنند. به نحوی میشه گفت که آزادی زبان و بیان در پادکست فارسی باعث شده تا اکثر مخاطب های اون رو افراد جوان تر و دارای تحصیلات دانشگاهی تشکیل بدهند.

 

کتاب صوتی همون پادکسته ؟!

همون طور که می دونید کتاب صوتی، درواقع کتابی هست که از روی اون خونده شده و به صورت صوتی ضبط شده. مهم ترین تفاوتی که بین این دو تا وجود داره تفاوت در موضوعشونه که کتاب صوتی فقط روایت کننده داستان یک کتابه.

 

معرفی نمونه پادکست فارسی و انگلیسی

پادکستهای فارسی و انگلیسی بسیاری رو می تونید در اپلیکیشن های پادگیر دانلود کنید و اینجا تعدادی از اون ها رو آوردم و توصیه می کنم که بهشون گوش بدید.

پادکست فارسی

پادکست انگلیسی

  • Outside In
  • Serial
  • This American life
  • The Joe Rogan experience

 

چجوری پادکست گوش بدیم ؟

حالا که فهمیدید پادکست چیه و با چندتا پادکست خوب ایرانی و خارجی آشنا شدید خوبه که یاد بگیرید چجوری باید پادکست گوش بدید. روش درست گوش دادن به پادکست از طریق اپلیکیشن های پادگیر هست. برای اینکار شما باید یه اپلیکیشن پادگیر روی گوشیتون نصب کنید و از طریق اون پادکست هارو دنبال و گوش کنید. یه امکان دیگه اینه که پادکست هارو از طریق سایت خودشون بشنوید، مثل صفحه بشنویم ما. روش اشتباه گوش دادن به پادکست هم از طریق تلگرام و شبکه های اجتماعی هستش. دوتا دلیل هم داره.

  1. قابلیت های خوبی که اپلیکیشن های پادگیر دارن رو از دست میدید.
  2. پادکستر ها نمیتونن به آمار دقیقی از شنونده هاشون برسن.

حالا بریم چندتا اپلیکیشن پادگیر بهتون معرفی کنیم.

اپلیکیشن های پادگیر

در این قسمت قراره بهتون تعدادی اپلیکیشن دانلود پادکست معرفی کنم که به راحتی می تونید به پادکست عاشقانه، پادکست روانشناسی و … گوش بدید و نیازی نیست در کانال های تلگرام یا در سایت ها به دنبالشون بگردید.

  • کست باکس (Cast box)

اپ کست باکس رایگان هست و زمانی که وارد اون می شید بهتره که لاگین کنید تا کانال های پادکستتون نپره. این اپ برای گوشی های اندروید و IOS قابل استفاده هست. من خودم از این اپلیکیشن استفاده می کنم.

کست باکس

  • گوگل پادکست (Google Podcasts)

نرم افزار Google Podcast همون طوری که از اسمش مشخصه؛ توسط شرکت گوگل ساخته شده و برای گوشی های اندروید قابل استفاده است. این اپلیکیشن کاملا رایگان هست و شما می تونید کانال پادکست مورد علاقتون رو Subscribe کنید و محتواهای صوتی اون رو دانلود کنید و حتی زمانی که اینترنت هم ندارید، به اون ها گوش بدید.

گوگل پادکست

  • اورکست (Overcast)

اپ Overcast برای سیستم عامل IOS طراحی شده و بسیار یوزر فرندلی هست. اپلیکیشن اورکست به صورت رایگان هست اما تبلیغات داره و می تونید نسخه بدون تبلیغش رو بخرید.

اورکست (Overcast)

  • Podcast Addict

این اپلیکشین پادکست گیر برای سیستم عامل اندروید هست و یک سری مزیت هایی مثل حفظ موقعیت پخش و مدیریت حافظه داره.

Podcast Addict

  • اپل پادکست

این اپلیکیشن برای گوشی های آیفون هست و به طور پیش فرض روی این گوشی ها نصب شده.

اپل پادکست

دوتا اپلیکیشن فارسی هم برای اینکار هستن اما بر خلاف اداعاشون پادگیر نیستن و فقط پادکست هایی که تو بستر خودشون منتشر شده باشرو میتونید بشنوید. پیشنهاد میکنم سراغشون نرید.

  • شنوتو

برنامه شنوتو یک اپلیکیشن پادکست فارسی برای سیستم عامل اندروید است. شما می تونید کتاب های صوتی رو هم از این برنامه پادکست فارسی دانلود کنید.

شنوتو

  • نامیلک

نامیلک دیگر اپ پادگیر ایرانی هست که شما علاوه بر اپ می تونید از سایت اون هم استفاده کنید اما باید بدونید که با اپلیکیشن های شنوتو و ناملیک تنها فایل های صوتی که روی این دوتا اپ قرار داده شدند، قابل دریافت هستند.

ناملیک

بجز برنامه هایی که در بالا دیدید می تونید با خوندن مقاله ی بهترین اپلیکیشن های پادکست برای اندروید و IOS ، با اپلیکیشن های دیگه هم آشنا بشید.

 

مزایای گوش دادن به پادکست چیست؟

اینجا می خوام بگم که چرا گوش دادن به پادکست می تونه برامون مفید باشه و مزیت هایی که داره چیاست؟ می خوام در ادامه خیلی خلاصه بهتون مزیت هاشو بگم.

  1. پادکستها می تونن خیلی آموزنده باشند. از اونجایی که پادکستها موضوع های مختلفی دارند و شما می تونید خودتون موضوع های مورد علاقتون رو انتخاب کنید و ازشون کلی چیز یاد بگیرید. من خودم بیشتر برای یادگیری زبان انگلیسی (تقویت مهارت لیسنینگ) و افزایش اطلاعاتم در مورد تکنولوژی ها از پادکستها استفاده می کنم.
  2. در زمان های مرده می تونید بهترین استفاده رو از پادکستها ببرید. من خودم زمان هایی که در مسیر کلاس ها یا سرکارم هستم به پادکست گوش می دم تا از زمانم بهترین استفاده رو ببرم. علاوه بر این ها زمان هایی که حوصله انجام کاری رو ندارم و یا کاری رو دوست ندارم (مثلاً تمیز کردن اتاقم یا ظرف شستن) به پادکست ها گوش می دم که خود این باعث می شه همزمان بتونم چندکار رو با هم انجام بدم.
  3. پادکست می تونه باعث افزایش تمرکز و هوش شما بشه. من خودم زمانی که به پادکستهای داستانی مثل راوی یا اتاق سرد آبی گوش می دم، اون صحنه رو تجسم می کنم و خود این باعث شده تا قوه تجسم و تخیل بهتری داشته باشم.

 

به عنوان نتیجه گیری بهتون توصیه می کنم تا حتما یکی از اپلیکیشن های پادگیر رو نصب کنید و حتما از زمان های مرده روزتون بهترین استفاده رو ببرید. یادتون نره برای شنیدن پادکست ها نیازی نیست تا حتما از لپ تاپ استفاده کنید و با گوش هاتون به راحتی می تونید به محتوای پادکست ها دسترسی داشته باشید. علاوه بر اون شما می تونید بعد از دانلود،‌ بدون داشتن دسترسی به اینترنت، موضوع، سرعت و زمان پخش رو خودتون مشخص کنید. امیدوارم از شنیدن پادکستها لذت ببرید.

 

تولید پادکست فارسی

پادکست چیست

وقتی که به اینجای مقاله رسیده اید مطمئنا جواب سوال پادکست چیست را گرفته اید. احتمالاً شمابه فکرتون رسیده که چرا من پادکست خودم رو نسازم و چرا من شروع نکنم؟ خب باید بدونید که خیلی از کسب و کارهای جدید برای اینکه بتونن خودشون رو تو دل مخاطب جا بدهند و از طرفی رتبه گوگل خوبی هم داشته باشند، شروع به تولید پادکست می کنند. من خودم با توجه به تجربه ای که داشتم و با ساده ترین وسایل بهتون روش ساخت پادکست رو توضیح می دم.

اولین کاری که باید انجام بدید تولید محتوا و نوشتن متنی هست که قراره اون رو به مخاطبتون عرضه کنید. باید بدونید که هدفتون از تولید پادکست چیه و چرا دارید پادکست تولید می کنید. باید یادتون باشه که مداومت تو کارتونه که باعث می شه شما شناخته بشید.

دومین قدم؛ ضبط صداست. برای اینکه یک اپیزود پادکست رو بسازید؛ شما می تونید با استفاده از گوشی یا نرم افزارهای مخصوص کامپیوتر صدای خودتون رو ضبط کنید. یادتون باشه که محیط باید کاملاً ساکت باشه و صدای شما هم به اندازه کافی بلند و رسا باشه تا بعداً در ادیت صداها به مشکل نخورید.

سومین قدم هم ویرایش صدا با نرم افزارهای ویرایش صدا هست. ادوبی آدیشن (Adobe Audition)، ای وی اس (AVS Audio editor) و Audacity پرکاربردترین نرم افزارهایی که برای ویرایش صدا استفاده می شوند. (من خودم بیشتر از Adobe Audition استفاده می کنم اما کار باهاش خیلی سخت تر از دو تا نرم افزار دیگست)

چهارمین و آخرین قدم هم منتشر کردن محتوای صوتیمون هست. لازمه که یک هاست پادکست برای شما یک صفحه جداگانه بسازه و محتواهای صوتی شما در اون قرار بده (به عنوان مثال می تونید از سایت های Soundcloud ، Anchor ، شنوتو و ناملیک استفاده کنید). بعد از این مرحله شما باید آدرس صفحه ی ساخته شده رو برای iTunes بفرستید که بعد از بررسی و تایید، پادکست شما روی همه ی اپلیکیشن های پادگیر قرار می گیره.

حالا که میدونید پادکست چیست اگه دوست دارید پادکست بسازید حتما مقاله های سایت مارو دنبال کنید.

 

۵ ۷ votes
امتیازدهی به مقاله
دنبال کردن
اطلاع از
guest

17 نظرات
قدیمی‌ترین
جدیدترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments
شیما
شیما
4 years قبل

وقتتون بخیر
خواستم از سایت خیلی خوبتون تشکر کنم واقعا در مورد پادکست اطلاعات خوبی از سایتتون گرفتم
امیدوارم هر روز پر توان تر از قبل باشید
ممنون

آرش کاویانی
Reply to  شیما
4 years قبل

خیلی ممنون از محبتتون.
کامنت هاتون باعث دلگرمی ما هستش خیلی ممنون

حسین علیصاد
حسین علیصاد
4 years قبل

توضیحاتتون خیلی مفید بود. مخصوصا این که چه چیزهایی پادکست نیست
ممنون

آرش کاویانی
Reply to  حسین علیصاد
4 years قبل

ممنونیم از شما

ونوس
ونوس
4 years قبل

خب یعنی من که محتوای صوتی تولید میکنم فقط چون تو اپلیکیشن های پادگیر نمیشه فایلهامو شنید پادکست تولید نمیکنم؟

آرش کاویانی
Reply to  ونوس
4 years قبل

به طور خلاصه پادکست به فایل هایی میگن که از طریق اپلیکیشن های پادگیر قابل شنیدن هستن. این که شما یه فایل صوتی تولید کردید خب فقط محتوای صوتی دارید. اگه رو اینستاگرام منتشرش کردید خب به فرمت ویدیو بوده نه پادکست. پادکست یه فایل صوتی هستش که استاندارد های خودش رو داره 😉

شیدا عبدیان
شیدا عبدیان
4 years قبل

خیلی مقاله خوبی بود و قشنگ میشد فهمید فرق پادکست با این چیزایی که تو اینستا بهش میگن پادکست چیه.
من کاملا روشن شدم
ممنون از زحمتتون

آرش کاویانی
Reply to  شیدا عبدیان
4 years قبل

ممنونیم از محبتتون

مجتبی صیفی زاده
مجتبی صیفی زاده
4 years قبل

وقتتون بخیر و ممنون از مطلب عالی و جامعتون.
خب ما اگه بخوایم فایل های صوتیمونو روی بستر پادکست منتشر بکنیم و از طریق مثلا کست باکس نمایش داده بشه باید چیکار کنیم؟

آرش کاویانی
Reply to  مجتبی صیفی زاده
4 years قبل

شما باید از یک هاست پادکست استفاده کنید و بعد از اون فید تولید شده توسط هاستتون رو به آیتیونز معرفی کنید

محمد
محمد
2 years قبل

خیلی ممنون. مطالب جالب و مفیدی بود.

farideh pakmehr
2 years قبل

درود خداقوت ممنون ازتون مفید بود برام

آرش کاویانی
Reply to  farideh pakmehr
2 years قبل

😉

گلی
گلی
2 years قبل

دستت دردنکنه .واقعا خوب بود

reza ganji
reza ganji
2 years قبل

ممنون از مقاله کاملی که نوشته بودید. سایت های دیگه رو میخوندم، این بهترین مقاله ای بود که خوندم و کامل توضیح داده بود.

امید
امید
11 months قبل

چقدر انگلیسی ریختی تو فارسیا !
پادکست ، اپلیکیشن ، اپ ، Subscribe و …

آرش کاویانی
Reply to  امید
9 months قبل

واقعیت دنیای امروزه

17
0
Would love your thoughts, please comment.x